Съвети за закупуване на ръчно изработени дървени играчки

Повечето от нас знаят какво да очакваме от играчка, която купуваме в магазин. Евтина е и изглежда чуплива? Няма да издържи дълго с включени батерии? Купувате повече батерии. 25 различни звукови ефекти? Вашето дете ще играе и ще ви подлуди! Но има някои играчки, които са по-редки и всъщност не знаем какво да търсим, когато преценяваме дали си струват парите. Говоря за дървени играчки. Не тези в големите търговски вериги, които се хвалят с големи “екологични” стикери на пластмасовата си опаковка, а тези, които можете да намерите от малки производители. Дървените играчки, които са били норма до зората на съвременните пластмаси. Оттогава изглежда, че сме загубили „връзката“ с този вид играчки. В тази статия ще се опитам да очертая някои от аспектите на дървените играчки, какво ги прави добри, безопасни и струват ли си парите. Разбира се, това е моето лично мнение и може да е пристрастно от факта, че съм един от онези малки производители на играчки, но на първо място съм майка и искам дъщеря ми да се забавлява и да играе с безопасни играчки.

1) Дървените играчки трябва да са от качествени твърди дървесини, а не остатъчни строителни материали
Дървесината обикновено се разделя на две категории, твърда и мека дървесина. Има научни начини за описване на твърда и мека дървесина, но тъй като това е твърде научно, можем да кажем, че меките дървета идват от дървета с игли, като ела или бор, и като цяло са по-меки. Меката дървесина се използва широко в строителството, производството на мебели и производството на хартия, само за да назовем няколко.
Виждала съм много играчки, направени от шипове от борови конструкции. Той е евтин и широко достъпен, но според мен не е подходящият материал за изработка на играчки. Той е мек и ако се счупи, цепените са дълги и тънки. Въпреки че твърдите дървесини са по-скъпи, те са по-добрият избор за създаване на трайни и безопасни играчки.
Твърдите дървета идват от дървета с широки листа и като цяло са по-твърди като дъб, клен или орех. Твърдите дървета имат по-голяма плътност и поради това са по-подходящи за приложения, където е необходима висока устойчивост на износване, като подови настилки и (вие се досетихте) играчки.
Популярни дървесини за изработка на играчки са клен, орех, топола, ясен, бук и бреза, само за да назовем няколко. Някои видове дървесина са красиви и здрави, но имат и други качества, които ги правят неподходящи за изработка на играчки. Аз лично не обичам да използвам дъб например, защото има много отворени пори, което не е много полезно при създаването на малки детайли. Няколко екзотични дървесини са дори токсични, като Sassafras или Yew.
Известно е, че някои дървесини причиняват алергични реакции при вдишване на дървесния прах или контакт с очите, а в някои случаи и чрез контакт с кожата. С изключение на контакт с кожата, това е от значение само за производителя на играчки. Алергичните реакции при контакт с кожата не са много чести и обикновено водят само до леки кожни раздразнения.


2) Ако се използват метални елементи, тогава се използват само безопасни метали като неръждаема стомана. Най-доброто изобщо не е метал
Металът е значително по-твърд от дървото, което може да бъде много полезно, когато тази сила е необходима като ос за превозно средство или кука за кран. Твърдостта му обаче го прави и по-малко прощаващ, когато се сблъсква с дете и рискът от нараняване е по-голям. Малките парчета също могат да се разхлабят и да бъдат погълнати. Някои метали са по-безопасни от други, тъй като не ръждясват и са нетоксични като неръждаемата стомана, други са, ами .. оловото също е метал.


3) Играчките трябва да се шлифоват гладко, без риск от цепене
Повечето дърводелци ще признаят, че това отнема много време, но шлифоването е често пренебрегвана необходимост. Уверете се, че избраната от вас играчка е шлифована гладка, така че да няма риск от наранявания чрез трески. Уверете се също, че ъглите са заоблени и няма остри точки или много тънки парчета, които да стърчат, тъй като те могат да причинят наранявания или да се откъснат и да представляват опасност от задавяне.


4) Лепилото за фугите трябва да е нетоксично, като дърводелското лепило
Има много различни лепила на пазара, но за целите на правенето на играчки дърводелското лепило, известно още като жълто лепило, вероятно е най-доброто решение. То създава много силна връзка, понякога по-силна от самата дървесина и е нетоксична. Лепилните фуги са много фини и ако играчката е направена точно, лепилото е недостъпно. Жълтото лепило има известна устойчивост на влага, но не е водоустойчиво.


5) Безопасно покритие – нетоксично и нелющещо
Опциите за довършителни работи с дървесина са безкрайни, но не всички са добър избор за играчки и всички, освен няколко изключения, трябва да бъдат тествани за съдържание на олово. Освободени от тестването са естествени облицовки като тунгово масло, както и шелак. Shellac е годна за консумация и се използва, сред много други приложения, като остъкляващ агент върху хапчета и бонбони. И маслата, и шелак се накисват в дървесината и се втвърдяват. Те не създават слой върху играчката като много други бои и следователно не са толкова склонни към нарязване или лющене. Когато избирате боядисана играчка, уверете се, че боята не се лющи. Попитайте производителя какъв тип боя е и дали е тествана за съдържание на олово.
Незавършените играчки са чудесни, ако искате сами да ги нарисувате. Ако обаче останат незавършени, те ще станат неприятни много бързо, тъй като всякакъв вид мръсотия, естествени масла от кожата и всичко останало, намерено около децата, ще се накиснат в дървесината и ще я оцветят за постоянно. Освен това влагата може да деформира дървесината и в някои случаи да повреди играчката.
 
6) Не на последно място – здрава конструкция, подходяща за възрастовата група
Нито една играчка не е неразрушима. Ако се получи счупване, жизненоважно е играчката да бъде извадена незабавно и да се провери за остри ръбове или цепки. Някои играчки обаче оцеляват поколения. Сред тях има много добре изработени дървени играчки. Умело направената дървена играчка може да струва повече от пластмасовата версия за изхвърляне, но детето ви може да изгради трайни отношения с играчката и когато порасне от нея, със сигурност ще направи щастливо следващото поколение деца. Уверете се, че размерът, теглото и сложността на играчката са подходящи за възрастта. Производителите могат да дават предложения за подходящата възраст, но вие най-добре познавате детето си и в крайна сметка са тези, които решават дали играчката е правилна.

Дървените играчки са били отличен избор за деца от всички възрасти в продължение на много поколения и дори ако са били изтласкани от поглед от продукти, изработени от по-модерни материали, те никога не са загубили мястото си в детските сърца. Помислете за дървени играчки, когато ходите да пазарувате за децата си тази Коледа и те със сигурност ще ви благодарят за това.

Разгледайте нашата широка гама от очарователни, екологични дървени играчки тук.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *